Hangt er meer dood hout dan peren in je perenboom? Dan is het misschien tijd om je perenboom te snoeien! Een perenboom is net als alle vruchtdragende bomen, zoals een appelboom, een ware aanwinst voor je tuin. Niet alleen zijn ze mooi om naar te kijken, maar ook voorzien ze je van de lekkerste peren uit eigen kweek! Het is dan wel noodzakelijk dat perenbomen op de juiste manier gesnoeid worden. Gelukkig weten wij van Groentechniek Klomp alles wat je moet weten over perenbomen snoeien.
Ook perenbomen laten snoeien?
Goed snoeien, doet goed bloeien
Het snoeien van perenbomen wordt gedaan om verschillende redenen. Op de eerste plaats geldt dat bomen snoeien bevorderlijk is voor de gezondheid van de boom. Door dood hout, plakoksels en slechte plekken op tijd te verwijderen voorkom je schade aan de boom. Tijdens een snoeibeurt wordt de perenboom goed gecontroleerd. Zo ben je er op tijd bij als iets niet helemaal in orde is en voorkom je problemen in de toekomst. Hier word jij, maar ook je boom blij van! Daarnaast moet je een perenboom snoeien om hem vruchtbaarder te maken. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, aangezien je juist takken verwijdert. Maar voor perenbomen geldt; snoeien doet bloeien. In dit artikel leggen we je precies uit hoe dit werkt.
Perenbomen snoeien voor meer peren
Ben je niet tevreden over je perenoogst? Of neemt het aantal peren dat afkomstig is van je bomen elk jaar af? Dan is het tijd om je perenbomen te snoeien. Net als de appel (malus deomestica) behoort de peer (pyra) tot de categorie fruitbomen. In tegenstelling tot niet vruchtdragende bomen hebben fruitbomen extra onderhoud nodig om de aanmaak van vruchten te stimuleren. Fruitbomen snoeien is een speciale tak binnen de boomverzorging, omdat dit op een correcte manier moet gebeuren. Door op een verkeerde manier of op een verkeerd moment te snoeien loop je het risico om de fruitboom te verpesten. In plaats van meer vruchten eindig je met een beschadigde boom die langzaam afsterft. Dat wil je natuurlijk niet!
Zo werkt het
Nu weet je dus dat perenbomen snoeien zorgt voor meer peren, maar hoe werkt dit nu precies? Peren hebben net als andere vruchten de juiste omstandigheden nodig om te groeien. De belangrijkste dingen die een peer nodig heeft om te groeien zijn zonlicht en ruimte. Beiden creëer je door van jongs af aan een perenboom te snoeien en te vormen. Je begint bij perenbomen snoeien al wanneer de perenboom nog jong en zonder vruchten is. Perenbomen beginnen gemiddeld na 6 à 8 jaar met de aanmaak van de eerste peren.
In de eerste jaren ben je dus bezig met de boom te vormen door middel van snoeien en geleiden. Je wilt dat toekomstige peren de ruimte krijgen om te groeien en ook voldoende zonlicht krijgen. Zorg er daarom voor dat de takken van de perenboom in de breedte groeien en niet te veel naar elkaar toe. Takken die rechtop groeien of naar elkaar toe groeien, kun je het beste afknippen of herleiden door middel van een touwtje met een gewichtje. Zodra de tak in de juiste richting groeit, kun je het gewichtje verwijderen. Zo zorg je ervoor dat de peren allemaal de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien.
In welke maand perenbomen snoeien?
Weten wanneer je een perenboom gaat snoeien is eigenlijk nog belangrijker dan weten hoe je dit doet. Als je op het verkeerde moment een perenboom perfect snoeit, kan dit de hele boom verpesten. Houd daarom goed in de gaten in welke maand perenbomen snoeien plaatsvindt. De periode van perenbomen snoeien kun je opdelen in twee aparte snoeibeurten: de wintersnoei en de zomersnoei.
De wintersnoei
Perenbomen snoeien in de winter wordt over het algemeen beschouwd als de belangrijkste en meest ingrijpende snoeibeurt. Het is daarom ook belangrijk dat je dit goed aanpakt. Het snoeien van perenbomen tijdens de wintersnoei vindt plaats tussen de maanden december en april, voordat de boom begint te bloeien en er bloesem ontstaat. Houd hiervoor wel het weer goed in de gaten. Je mag geen perenbomen snoeien als het vriest. Kies voor de wintersnoei dan ook voor een periode van zacht winterweer. De wintersnoei wordt gebruikt om dood hout, grote oude takken, zieke takken en waterloten te verwijderen. Waterloten zijn jonge scheuten die op de stam en dikkere takken van een perenboom groeien. Het zijn snelgroeiende, jonge zijtakken die meestal verticaal groeien. Deze wil je daarom ook verwijderen.
De zomersnoei
Gedurende de zomersnoei kun je de perenboom mooi in vorm snoeien. Deze minder ingrijpende snoeibeurt staat ook wel bekend als de vormsnoei. Je gebruikt de zomersnoei om overbodige takken zoals waterloten te snoeien en de gesteltakken mooi vrij te maken. Let hierbij wel goed op dat je niet te veel takken en blad snoeit, aangezien de boom ook voldoende blad nodig heeft om zonlicht op te nemen. Zie je takken die niet passen binnen de vorm van de boom? Dan kun je deze ook snoeien en inkorten. Onthoud dat de zomersnoei minder ingrijpend is dan de wintersnoei. Maak het daarom niet te gek met de hoeveelheid die je snoeit.
Jonge perenbomen snoeien
Een perenboom heeft een aantal jaren nodig voordat deze vruchtbaar is. De gemiddelde perenboom groeit na 6 à 8 jaar de eerste peren. In de eerste jaren van de boom ben je daarom ook voornamelijk bezig met de jonge perenboom te vormen. Omdat je wilt dat de takken van een perenboom de ruimte opzoeken, snoei je alle takken weg die te veel omhoog groeien. Vroeg beginnen met een perenboom te vormen kan er in de toekomst voor zorgen dat er meer peren groeien. Begin dus op tijd met jonge perenbomen snoeien, zodat de boom mooi in vorm is wanneer de eerste knoppen beginnen te ontstaan.
Oude perenbomen snoeien
Een oude perenboom snoeien doe je voornamelijk omdat je hem wilt ‘verjongen’. Zie dit als een manier om je boom een tweede leven te geven. Door een oude perenboom goed te snoeien zorg je ervoor dat deze nog jaren mee kan. Omdat dit een vrij grote ingreep is, raden wij aan om oude perenbomen eind februari te snoeien voordat de lente begint. Zo voorkom je dat de vorst nog schade kan aanrichten bij de snoeiwonden terwijl de boom herstelt. Tijdens een verjonging wordt de perenboom ingrijpend terug in vorm gesnoeid zodat de boom in de toekomst weer vruchten gaat dragen. Het is echter geen garantie dat een oude perenboom na een flinke snoeibeurt weer uitloopt en peren groeit. Om de boom te helpen is het belangrijk dat er na de snoeibeurt extra aandacht wordt besteed aan de verzorging van de boom. Bescherming tegen extreme temperaturen, voldoende water en extra mest dragen bij aan het herstel van de perenboom. Twijfel je over de juiste verzorging van een oude perenboom? Neem dan contact met ons op. Bij Groentechniek Klomp hebben we het antwoord op al je vragen!
Je perenboom laten snoeien door Groentechniek Klomp
Het snoeien van een perenboom moet op een juiste manier gebeuren. Alleen zo garandeer je dat er meer peren aan de bomen groeien. Wil je het snoeien van perenbomen overlaten aan een professional die beschikt over het juiste gereedschap en de juiste vakkennis? Dan ben je bij Groentechniek Klom aan het juiste adres! Onze vakmensen zijn ervaren boomverzorgers met een ETW-certificaat. Niet alleen voor perenbomen snoeien of appelbomen snoeien kun je bij ons terecht. Wij voeren vakkundig alle vormen van boomverzorging uit. Daarnaast zijn we ook bereikbaar voor hovenierswerkzaamheden. Wil je dat wij je perenbomen snoeien of ben je benieuwd wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren medewerkers staan graag voor je klaar!