minuten leestijd
Een boom is vaak de blikvanger van jouw tuin. Hij valt direct in het oog, biedt schaduw tijdens zonnige dagen en is een broedplaats voor vele vogels en andere dieren. Toch is in sommige gevallen de boom in de tuin een doorn in het oog. Hij wordt te groot voor je tuin, ontneemt jonge planten het zonlicht of vormt een gevaar door loshangende of afgebroken takken. De boom kappen is dan vaak de enige optie. Helaas is het bomen kappen niet altijd zo eenvoudig. In sommige gevallen is de boom moeilijk te bereiken of is het laten vallen van de boom niet mogelijk. Toch is er voor elke boom wel een oplossing te bedenken, zonder dat daarbij de omgeving teveel aangetast wordt. Zijn er bomen in jouw tuin die gekapt moeten worden? Lees dan snel verder en leer meer over het bomen kappen.
Waarom bomen kappen
Bij het planten van de boom heb je vaak al in je hoofd hoe deze eruit zal komen te zien. Dat de boom zo snel groeit of na een aantal jaren zo ontzettend groot wordt, had je wellicht niet gedacht. Bomen groeien elk jaar weer groter en groter en op den duur kan dat voor jouw tuin wel eens te groot worden. De wortels van de boom duwen de bestrating van je terras omhoog, de takken groeien over de erfafscheiding waardoor de buren er overlast van hebben of er is geen zonnig plekje in je tuin meer te vinden. De boom is echt te groot geworden. In dat geval is het kappen van de boom een goede optie, hoe jammer dat ook is. Door de boom te kappen, hebben de buren geen overlast meer en kun jij weer heerlijk in de zon zitten. Maar er zijn ook andere redenen te bedenken voor het bomen kappen. We zetten ze voor je op een rijtje:
- De boom is ziek
- De boom vormt een gevaar voor zijn omgeving
- De wortels van de boom veroorzaken schade aan leidingen, kabels of riolering
- De tuinbestrating wordt aangetast door de wortels van de boom
- De boom staat nieuwbouw in de weg
- De boom ontneemt andere jonge beplanting de groei
De boom als gevaar voor zijn omgeving
Wanneer een boom een gevaar voor de omgeving vormt, lijkt kappen de enige optie. Als boomeigenaar ben jij verantwoordelijk voor de boom en dreigt deze om te vallen, kan hij daarbij zeker wat raken. De schade is dan bij jou te verhalen. Kappen is dan ook zeker aan te raden. Ook al blijft het jammer een gezonde boom te kappen. De boom kan een gevaar vormen door bijvoorbeeld scheefgroei. Dit is dan in de jonge jaren waarschijnlijk al zo gekomen, maar komt nu hij groter wordt steeds beter aan het licht. Helaas heeft bomen snoeien dan geen zin meer en zal de boom inderdaad gekapt dienen te worden. Ook kan het zijn dat de boom door stormschade een gevaar vormt. Ook in dat geval is het beter de boom te kappen. Uiteraard dient dit met enige voorzichtigheid te gebeuren, er kunnen immers takken afgebroken zijn. Ook ziekte kan een rol spelen. Doordat de boom door een ziekte aangetast wordt, kunnen er delen van de boom afsterven, rotten en afbreken. De boom kan zelfs omvallen. Ook dan is kappen de enige optie.
De boom als sta-in-de-weg
Wij mensen houden van verandering. Ook de tuin moet zo nu en dan eens verandert worden. Een nieuw terras, een nieuwe schuur of een mooie overkapping. De boom, die je jaren geleden eens geplant hebt, blijkt nu opeens een sta-in-de-weg. Hoewel hij nog gezond is, geen gevaar vormt en verder eigenlijk nog prima in de tuin past, moet die boom eruit. Uiteraard kun je in dat geval de boom kappen, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk de boom te verplaatsen naar een ander gedeelte van de tuin. Of misschien is er een familielid die op zoek is naar een mooie gezonde boom. Bomen laten verplaatsen is mogelijk, maar dien je wel door een gespecialiseerd boomverzorgingsbedrijf te laten doen. Niet alleen dient de boom op een bepaalde manier uitgegraven te worden, ook het herplanten van de boom dient met uiterste precisie te gebeuren. Daarnaast is het verplaatsen of vervoeren van de boom ook geen gemakkelijke klus. Hiervoor dient zeker een kraan aan te pas te komen.
Een zieke boom kappen
Er zijn verschillende boomziektes waarbij de boom niet meer te redden valt. De boom sterft langzaam af, het hout verrot en sterft af. Uiteindelijk kan de boom zo verzwakken dat deze omvalt. Natuurlijk dien je dat te voorkomen. Een bekend voorbeeld van een boomziekte of boomplaag waarbij de boom volledig aangetast wordt, is de Letterzetter. De Letterzetter is een kever van maar een halve centimeter groot, maar hij is erg dodelijk voor met name naaldbomen. De letterzetter graaft gangen onder de schors van de boom, waardoor de sapstroom van de boom verstoord wordt en watertekort krijgt. De boom sterft langzaam af. Om te voorkomen dat de boom omvalt, dien je de boom tijdig te kappen. Je wilt immers niet dat deze een gevaar vormt voor zijn omgeving. Hetzelfde zien we gebeuren bij de Es. De Es wordt steeds vaker aangetast door een schimmel en genezen is helaas niet mogelijk. Je herkent een zieke Es aan verkleuring van het blad, het afsterven van het blad en aantasting van de bladsteel. Langzaam sterft een steeds groter deel van de boom af. Vertoont jouw Es verschijnselen van de Essen taksterf ziekte, dan is het beter de Es te laten kappen om verdere verspreiding te voorkomen.
Omgewaaide bomen verwijderen
Zo nu en dan kan de wind flink tekeer gaan in ons land. Zware stormen trekken over en laten een spoor van vernieling achter. Je zult dan de omgewaaide bomen verwijderen moeten, maar ook de bomen die stormschade hebben opgelopen dienen gekapt te worden. In beide gevallen kun je hiervoor het beste iemand inschakelen. Veiligheid is immers het belangrijkste bij het bomen kappen en je wilt geen risico lopen. Een ervaren of zelfs gecertificeerde boomverzorger kan de boom op een veilige manier kappen. Ook het verwijderen van omgewaaide bomen neemt deze professional graag op zich.
Heb je een kapvergunning nodig
In de sommige gevallen heb je een kapvergunning nodig om jouw boom te kappen. Met name voor grote bomen is vaak een vergunning vereist. Wil jij een bomen verwijderen in je tuin, dan is het ook verstandig eerst na te gaan of die vergunning nodig is. Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Heb je een vergunning nodig, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Alleen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is, kun je een kapvergunning aanvragen. In de aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen. De gemeente neemt dan binnen een aantal weken een beslissing op de aanvraag. Vraag je geen vergunning aan terwijl deze wel nodig is, dan loop je bij het kappen van de boom het risico beboet te worden. Deze boetes kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Het is dus zeker raadzaam eerst te informeren, voordat je gaat kappen.
Hulp nodig bij het kappen van de boom?
Wanneer de boom kappen
Nu je de vergunning op zak hebt, is het wellicht belangrijk om te weten wanneer je de boom het beste kunt kappen. Niet elk seizoen of jaargetijde geschikt is voor de kap. Zelfs met een kapvergunning is het niet altijd toegestaan om de boom te kappen. Er gelden namelijk aanvullende voorwaarden tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli. In deze periode bouwen vogels namelijk hun nesten en leggen zij eieren die ze vervolgens uitbroeden. Voordat je de boom gaat kappen in deze periode, dien je hem dus eerst goed te inspecteren. Ook de bomen rondom dienen nestvrij te zijn. Door het lawaai van de kap, zou je de broedende vogels namelijk weg kunnen jagen waardoor ze hun nest voorgoed verlaten. Geen nesten in de buurt te bekennen, dan kun je de boom kappen of laten kappen. In principe kun je het hele jaar door bomen kappen, zelfs in het broedseizoen dus. Maar elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Zo heb je in de zomer meer afval door bladafzetting. Ook kun je de boom moeilijker controleren op beschermde dieren door het bladerdek en is het erg warm werken met beschermende kleding. Het voordeel van de zomer is dan juist wel dat de conditie van de boom veel beter te controleren is. Dode takken zijn dan juist goed zichtbaar. Het grote voordeel van de herfst is juist dat houtrot en schimmel zich beter laten zien. Dat kan een verminderde stabiliteit van de boom betekenen en daar kun je dan rekening mee houden tijdens het kappen.
Verschillende manieren om bomen te kappen
Bomen kappen kan op verschillende manieren. De meest bekende manier is waarschijnlijk die met de kettingzaag. Ga je een kettingzaag gebruiken, dan is het belangrijk dat de ruimte rondom de boom helemaal vrij is. De boom zal immers op de grond vallen en kan daarbij schade toebrengen aan de omgeving. Helaas komt het niet vaak voor dat een boom alle vrijheid heeft om te vallen. Daarom zal er ook gekeken moeten worden naar andere kaptechnieken. Een boom kan ook in gedeeltes gekapt worden. Je zult dan de boom in moeten klimmen en van boven naar beneden, deel voor deel, de boom neerhalen. Het grote voordeel hiervan is dat de boom in gedeeltes naar beneden komt en je dus niet veel ruimte rondom de boom hoeft te hebben. Is het klimmen ook een probleem, dan kan er gekozen worden voor het inzetten van een telescoopkraan. Terwijl de boom hieraan bevestigd is, wordt de boom van onderen gekapt. De kraan houdt de boom vast en brengt hem naar een veilige valplek. Daar wordt de boom verder in stukken gekapt.
De boom al klimmend kappen
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor het klimmend kappen van een boom. De boom wordt dan van boven naar beneden, tak voor tak afgebroken. Dit wordt ook wel bomen vellen genoemd. Door de boom klimmend af te breken, kunnen de verschillende delen van de boom eenvoudig verwijderd worden en dit is vaak de meest veilige manier van kappen. Uiteraard dient degene die de boom gaat kappen dan wel over de juiste technieken en materialen te bezitten. Voor het klimmend kappen heb je bijvoorbeeld niet alleen een kettingzaag of motorzaag nodig, maar ook beschermende kleding (veiligheidshelm, handschoenen, laarzen, veiligheidsbroek, gehoor- en gelaatsbescherming), touw of een gordel en eventueel een ladder om in de boom te kunnen klimmen. Daarnaast is het niet verstandig deze klus in je eentje uit te voeren. Vraag hulp aan buren, collega’s of familie. Door de zijtakken eerst af te zagen, kun je een soort ladder in de boom maken. Van daaruit kun je van boven naar beneden werken. Ben je geen ervaren tuinman of is deze klus toch wat te hoog gegrepen voor je, dan is het waarschijnlijk verstandig om voor je eigen veiligheid te kiezen en het kappen over te laten aan de professional die gespecialiseerd is in boomverzorging.
De boom kappen met een vrije val
Staat de boom op een open plek en kan hij bij een eventuele val geen huizen, schuren of andere dingen raken? Dan kun je ook kiezen voor een vrije val. Deze kaptechniek zou je eventueel ook zelf toe kunnen passen. Hiervoor heb je uiteraard beschermende kleding nodig (inclusief helm), want je weet immers nooit 100% zeker welke kant de boom gaat vallen. Door een wig te zagen in de boom, kun je de boom wel sturen in een bepaalde richting. Dat maakt de vrije val al een stuk veiliger. Het kappen van een boom die vrij kan vallen, dient in stappen te gebeuren. Maak daarbij eerst het onderste gedeelte van de stam tak vrij. Verwijder deze takken door ze af te zagen. Zo gaan deze niet alle kanten op wanneer de boom neergaat. Hierna kun je een wig maken. Deze komt aan de kant war de boom naartoe moet vallen. Vervolgens kun je gaan zagen. Zorg dat je net boven de wig gaat zagen en niet helemaal tot aan de wig. Stop zodat de boom nog op een klein stukje stam blijft staan. Het laatste stukje, kun je de boom omduwen en zal hij omvallen.
De boom in zijn geheel kappen of gedeeltelijk
Wanneer je een boom laat kappen, dien je vooraf goed te bedenken of je de boom in zijn geheel laat verwijderen of tot aan de stam. De boom in zijn geheel kappen, wordt ook wel bomen rooien genoemd. Hierbij wordt de boom zowel bovengronds, als ondergronds verwijderd. De boomwortels worden dus ook weggehaald. Er blijft geen vervelende boomstronk over en de grond kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de bouw van een nieuwe schuur. Ook in het geval van boomziektes is het verstandig de boom te laten rooien. Er blijft dan geen dood hout achter, waar onder andere schimmels hun gang kunnen gaan en zo de rest van de beplanting van je tuin kunnen aantasten. Daarnaast komt ongedierte ook eerder af op rottend of dood hout en dat wil je uiteraard ook liever niet. Is je boom verder niet ziek en wordt de grond niet gebruikt voor andere doeleinden, maar is de boom gewoon te groot geworden voor je tuin, dan kun je er ook voor kiezen de boom te kappen tot aan de stam. De boomstronk blijft dan over. Deze zou je decoratief kunnen gebruiken als een soort van tafeltje of je kunt er leuke bloempotten op plaatsen. Wil je op een later moment de boomstronk verwijderen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Zelf een boom kappen
Om kosten te besparen wordt er vaak voor gekozen om zelf de boom te kappen. Wanneer er voldoende ruimte rondom de boom is en deze vrij kan vallen, kan dat uiteraard prima. Je hebt hiervoor wel goed gereedschap nodig, want met een botte zaag wordt het kappen van de boom een erg zware klus. Het kappen van een boom is niet eenvoudig. Hoe groter de boom, hoe gevaarlijker de klus. Voor onervaren personen, kan deze klus dan ook wel eens te hoog gegrepen zijn. Wanneer de boom vrij kan vallen en de boom nog niet zo heel erg groot is, zou je het prima elf kunnen proberen. Verwijder altijd eerst de lage takken. Daarna kun je hem met behulp van een wig sturen en laten vallen. Bij een hogere boom dien je de boom in te klimmen. Door de takken rondom te verwijderen, kun je een soort ladder maken en hoger de boom in klimmen. Zie je dit niet zitten, schakel dan een professional in.
Bomen laten kappen
Hoewel het vaak goedkoper is om zelf aan de slag te gaan, is het een stuk verstandiger de bomen te laten kappen door een gespecialiseerde boomverzorger. Deze beschikt over de juiste materialen en heeft kennis van de verschillende klimtechnieken. Een boom verwijderen is dan ook een van zijn dagelijkse bezigheden. Ook hoge bomen, lastig te bereiken bomen of bomen die omringd zijn door gebouwen, zijn geen probleem voor de prof. En doordat de boomverzorger vaker bomen kapt, is de klus vaak een stuk sneller geklaard dan wanneer je zelf aan de slag gaat.
Wat zijn de kosten van het kappen van bomen
Aan het laten kappen van bomen zijn uiteraard kosten verbonden. De exacte prijs van deze klus is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is de grootte van de boom een belangrijke factor voor het bepalen van de prijs, maar ook de plaatsing van de boom is van invloed. Wanneer een boom eenvoudig te bereiken is, hoeft er niet veel materieel aan te pas te komen, maar kan de boomverzorger de boom inklimmen en van boven naar beneden neerhalen. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de boomspecialist ook de boomwortels verwijderen moet. Deze klus neemt net even wat meer tijd in beslag dan enkel het kappen tot aan de stam van de boom. Met al deze informatie zal er vooraf een offerte op maat worden opgesteld. Zo weet je direct war je aan toe bent en kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.
Een boom laten kappen?
Contact en informatie
Na het lezen van dit artikel ben je heel wat wijzer geworden op het gebied van bomen kappen. Heb jij een boom in de tuin die gekapt moet worden? Dan kun je altijd contact opnemen met Groentechniek Klomp. Wij adviseren je graag en zorgen ervoor dat de boom verwijderd wordt. Geen boom is te groot, geen klus te gek. We maken eerst een offerte op maat, zodat jij weet waar je aan toe bent.