minuten leestijd
De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast bij mens, maar ook bij dier. Net als mensen lopen ook onze honden gezondheidsgevaar bij aanraking met deze processierupsen. De brandharen van deze rups bevatten kleine weerhaakjes en hechten zich aan de huid en kunnen bij inademen bij de snuit , tong of lippen terecht komen. Zodra de brandharen de huid of snuit aanraken, geven zij een giftige stof af wat onder andere voor jeuk en irritatie zorgt. Bij contact met de ogen, kan de hond zelfs blind worden. Lees in dit artikel hoe je jouw hond hiertegen beschermd en wat je kunt doen bij eventueel contact met de rups.
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups die uit de eitjes kruipt die de nachtvlinder al maanden ervoor heeft gelegd. Deze rupsen vinden we met name in eikenbomen, vaak langs wegen. In de avond/nacht gaan de rupsen in processie (in een lange rij) op zoek naar de groene blaadjes van de boom. De eik wordt dan ook flink aangevreten door deze processierupsen. Wanneer ze hun buikje vol hebben, kruipen ze terug naar hun nest, een spinsel vol onder andere brandharen die zij na het vervellen achterlaten. Deze brandharen zijn de reden van de overlast en zorgen voor vervelende gezondheidsklachten bij onder andere je trouwe viervoeter.
Brandharen, wat zijn dat
Zoals gezegd komt de overlast door de brandharen van de eikenprocessierups. Deze kleine haartjes zijn onzichtbaar voor het blote oog en ontwikkelen zich pas in het derde levensstadium van de rups. De eikenprocessierups vervelt eerst twee keer voordat de haartjes gaan groeien. Na deze twee keer zal de rups nog enkele keren vervellen en de haartjes blijven dan achter in het nest. Brandhaartjes bevatten weerhaakjes, zodat ze zich makkelijk kunnen hechten aan de huid, maar ook in de vacht van de honden achterblijven. Bij aanraking breken ze als het ware open en wordt er een giftige stof uitgescheiden. Deze zorgt voor de irritatie. Omdat de haartjes vaak achterblijven is het goed om je hond na het uitlaten in een gebied met de eikenprocessierups, goed af te spoelen met veel lauw water. Doe dit met handschoenen, om direct contact met de huid te vermijden.
Symptomen
Wanneer je hond de volgende symptomen vertoont, is de kans groot dat de eikenprocessierups heeft toegeslagen:
- veel en heftig wrijven met de poot over de neus
- met de poten over de grond wrijven
- geïrriteerde huid
- veel kwijlen en moeite met slikken
- zwaarder ademhalen en benauwd worden
- zwellen van de tong
- gezwollen lippen, oogleden, wangen en poten
- braken
- diarree
Minder voorkomend, maar zeer ernstige gevolgen:
- lusteloosheid en koorts
- ernstige brandwonden op de tong
- anafylactische shock (ernstige allergische reactie)
- necrose (afsterven van de tong)
Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar zeker bij heftige reacties is het aan te raden direct naar de dierenarts te gaan. Ook wanneer de klachten aanhouden of verergeren, kun je beter zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts.
Voorkomen van de klachten
Ter bescherming van je hond, is het verstandig je hond niet te laten snuffelen in de buurt van besmette eikenbomen. De kans dat er brandharen op de grond liggen is groot, aangezien de wind de haartjes eenvoudig kan verplaatsen. En komt de hond te dicht in de buurt van de rupsen, dan schiet de eikenprocessierups de brandhaartjes af, omdat zij voelen dat er gevaar dreigt. Houd je hond dan ook zo veel mogelijk aangelijnd in de buurt van eikenbomen en houd hem na het wandelen goed in de gaten. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot binnen enkele uren na contact. Waarschuw ook de gemeente na het signaleren van een nest. Vaak is er een speciaal meldpunt bij de gemeente waar je kunt doorgeven dat de rups gesignaleerd is. De gemeente pakt dit dan verder op en zal met een bestrijdingsplan komen.
Wat te doen nadat jouw hond in contact met de processierups is geweest
De brandharen van een eikenprocessierups zijn zeer hardnekkig. Ze verspreiden zich gemakkelijk door de lucht waar de wind ze meeneemt en ze blijven achter in lege nesten, wanneer de rups allang weer uitgevlogen is. Daarnaast schiet de rups de vervelende brandhaartjes ook af als een pijl, wanneer er gevaar dreigt voor ze. De kans dat je hond besmet raakt tijdens het uitlaten in een buurt met deze rupsen is dan ook zeker niet gering. Steekt je hond tijdens het uitlaten zijn neus in een nest of komt hij op een andere manier in aanraking met de rups? Dan is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts. Zelf kun je de vacht van de hond en zijn bek en snuit wassen met een ruime hoeveelheid water en zo de brandharen proberen weg te spoelen. Draag bij deze klus wel handschoenen om contact met je eigen huid te vermijden. Ook wij mensen kunnen namelijk vervelende klachten krijgen door de eikenprocessierups. Lees hier meer over in het kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.
Eikenprocessierups bestrijden
De eikenprocessierups komt steeds vaker voor in ons land. Het is zelfs zo erg dat het de laatste jaren een ware plaag is geworden. De bestrijding van de eikenprocessierups is intensief en er hangt een hoog prijskaartje aan. Vaak wordt er gekozen voor het wegzuigen van de rupsen en hun nesten. Dit is een goede methode, omdat lege nesten ook voor overlast kunnen zorgen. Er kan ook gekozen worden voor preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Heb je toch een nest gesignaleerd, neem dan contact op met een meldpunt, bijvoorbeeld de gemeente. Zij zullen een passend bestrijdingsplan opstellen.