minuten leestijd
Niet alleen mensen kunnen last krijgen van de eikenprocessierups, ook paarden en de eikenprocessierups zijn geen goede combinatie. Staat jouw paard in een wei met eikenbomen, kijk dan goed na of er geen eikenprocessierupsen in de boom zitten. Je paard kan er namelijk goed ziek van worden. Wanneer de brandharen van deze jeukrups de huid of het slijmvlies van het paard binnendringen, kunnen er niet alleen zwellingen en jeuk ontstaan, maar kan dat ook leiden tot allergische reacties en die wil je natuurlijk voorkomen. Lees in dit artikel hoe je de paarden kunt beschermen tegen deze processierups en wat je kunt doen wanneer je paard in contact is gekomen met deze vervelende rups.
Inhoudsopgave
Wat is de eikenprocessierups
Steeds vaker wordt gesproken over de eikenprocessierups. Deze rups kruipt in de maanden april/mei uit zijn eitje en gaat ‘s nachts in processie met zijn soortgenoten, op zoek naar voedsel. Ze eten graag jonge eikenbladeren, vandaar dat deze rups met name in de eiken te vinden zijn. Als ze hun buik vol hebben, trekken ze zich gezamenlijk terug in hun nest, een spinsel van huidjes, uitwerpselen en brandharen. De eikenprocessierups herken je aan de grijsgrauwe groene kleur en zijn lange witte rugharen. Naast deze rugharen ontwikkelt de rups vanaf de maanden mei/juni ook brandharen met weerhaakjes. Deze vallen een stuk minder op, maar zijn des te gevaarlijker. Deze brandharen zijn namelijk de reden van de klachten die de eikenprocessierups veroorzaken. Niet alleen veroorzaakt de eikenprocessierups klachten bij de mens, ook dieren hebben eronder te lijden. Zo zijn paarden en deze processierups geen goede combinatie, maar lopen ook honden en katten gevaar.
Lees meer over dieren en deze rups in de kennisbankartikelen “Honden en de eikenprocessierups” en “De eikenprocessierups en katten”.
De brandharen van de eikenprocessierups
Wanneer de eikenprocessierups uit het eitje kruipt, lijken ze nog niet op de rupsen zoals wij die kennen. Het zijn kleine oranje rupsen. Na twee keer vervellen kleuren ze grijsgrauw en ontwikkelen ze de brandharen. De brandharen vormen het verdedigingsmechanisme van de processierupsen. Dreigt er gevaar? Dan schieten ze de brandharen als het ware af. Wanneer de brandharen het paard raken, hechten ze zich vast dankzij de weerhaakjes die zich aan deze brandharen bevinden. Bij contact scheiden de brandharen een soort gif uit, wat de heftige reactie veroorzaakt. Irritatie, jeuk en zwelling zijn het gevolg. Komt jouw paard in aanraking met de brandharen van de eikenprocessierups, bijvoorbeeld tijdens een buitenrit onder eiken, dan is het verstandig de huid goed af te spoelen met lauw water. Zo kun je eventueel loszittende haartjes verwijderen en het ergste voorkomen.
De eikenprocessierups en het paard: de symptomen
Is je paard in contact geweest met de eikenprocessierups, dan kunnen er verschillende symptomen optreden. Komen de brandharen van de processierups in contact met de huid van het paard, dan zullen er zwellingen en jeuk ontstaan. Heftige jeuk kan ertoe leiden dat het paard in paniek raakt en rond gaat rennen. Ook kan de huid op gaan zwellen en kan er roodheid ontstaan. Doordat de brandharen voorzien zijn van kleine weerhaakjes hebben ze de neiging steeds dieper in de huid te dringen. Dit kan zelfs leiden tot allergische reacties. Komen de brandhaartjes in aanraking met de ogen, dan kunnen deze gaan ontsteken en opzwellen. De brandharen kunnen ook in contact komen met het voer of water van het paard. De wind kan deze kleine haartjes namelijk eenvoudig verspreiden. Eet het paard van dit voer, dan komen de brandharen in de mond en de maag terecht. Overmatig kwijlen, ademhalingsproblemen en benauwdheid kunnen het gevolg hiervan zijn. Wanneer de brandharen zich aan de tong van het paard hechten, kunnen er ontstekingen op de tong ontstaan. Herken je deze symptomen van de processierups bij je paard, schakel dan direct een dierenarts in. Andere symptomen zijn kokhalzen, misselijkheid, diarree en koorts. Ook deze symptomen kunnen duiden op contact van het paard met de eikenprocessierups.
De klachten en symptomen op een rij
- Jeuk, zwelling en roodheid van de huid
- Geïrriteerde huid
- Overmatig kwijlen
- Last van benauwdheid
- Ademhalingsproblemen
- Ontstoken tong
- Oogirritatie
- Opgezwollen ogen
- Kokhalzen, misselijkheid en koorts
- Diarree en koliek
- Algeheel ziektebeeld
Wat te doen bij klachten
Vertoont jouw paard één van de symptomen en zijn er eiken met nesten van de processierups in de buurt? Dan is de kans groot dat de klachten bij je paard worden veroorzaakt door de eikenprocessierups. Als er enkel uitwendige zichtbare milde symptomen zijn bij je paard, dan kun je proberen de brandharen weg te spoelen met lauw water. Trek hierbij handschoenen aan, zodat de haartjes zich niet op je eigen huid gaan nestelen. Herhaal deze spoeling dagelijks, want alleen dan kunnen alle brandharen weggespoeld worden. Na enkele weken zouden de klachten vanzelf moeten verdwijnen. Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met de dierenarts. Ook wanneer er sprake is van ernstige jeuk, overmatig kwijlen, gezwollen ogen, slikproblemen en benauwdheid, is het raadzaam een dierenarts in te schakelen om erger te voorkomen.
Voorkom klachten van de processierups bij je paard
In plaats van de symptomen te bestrijden, is het beter de klachten te voorkomen. Staan er bij jouw paard in of rondom de wei eikenbomen, dan is het aan te raden deze te controleren op eikenprocessierupsen. Je herkent de rupsen aan hun nestspinsels in de bomen. Deze zitten vast aan de stam of aan de takken van de boom. De wind kan bij ernstige storm de nesten verwoesten en opdelen. Zo kunnen er meerdere nesten in de boom komen, maar er kunnen ook delen van het spinsel op de grond vallen. Wanneer het paard hieraan gaat snuffelen, komen de brandharen in de neus terecht met alle gevolgen van dien. Ook kan de wind de brandharen naar het lichaam van het paard blazen, waar ze zich gaan hechten aan de huid en ernstige jeukklachten kunnen veroorzaken. Met dekens kun je de huid van je paard beschermen tegen de eikenprocessierups. Vergeet deze niet te wassen, bij voorkeur op 60 graden. Daarnaast is het natuurlijk verstandig het paard niet in de buurt van de eiken te laten grazen. Door het gebied rondom de eiken af te zetten, houd je je paard uit de buurt van de boom.
Tips: Wat kun je zelf doen
- Vermijd contact met de eikenprocessierups
Zet het gebied rondom de eiken in de wei af, zodat de paarden hier niet kunnen grazen. - Rijd niet onder eiken door
Ga je een buitenrit maken? Vermijd dan de eiken en rijd niet onder deze bomen door, maar ga indien mogelijk een blokje om. - Bescherm je paard met een paardendeken
Het deken voorkomt dat de brandharen zich hechten aan de huid van het paard. Was dit deken wel uit op 60 graden indien mogelijk en trek handschoenen aan wanneer je het verwijdert. - Houd je paard in de gaten
Vaak kun je direct aan het gedrag van het paard al merken dat er wat mis is. Houd daarom je paard goed in de gaten om erger te voorkomen.
Het bestrijden van de eikenprocessierups
Om klachten van de eikenprocessierups te voorkomen bij je paard, maar ook bij jezelf en andere dieren, is het belangrijk dat de nesten zo snel mogelijk verwijderd worden. Ook wanneer de rupsen zijn omgepopt tot vlinders en deze zijn uitgevlogen, blijft het gevaar bestaan. De nesten bevatten namelijk ook brandharen en deze blijven actief. Door de nesten en hun rupsen te verwijderen, is het gevaar vrijwel geweken. Eikenprocessierups bestrijding laat je doen door een professioneel gespecialiseerd bedrijf. Staat de boom op jouw erf, dan dien je zelf een bedrijf in te schakelen. Groentechniek Klomp kan je hierbij helpen en werkt ook voor particulieren. De eikenprocessierups is een terugkerend probleem. Heb je dit jaar last gehad van de rups, dan komen ze volgend jaar waarschijnlijk weer terug. Met preventieve bestrijding van de eikenprocessierups, wordt de plaag bij jouw paard bestreden. Wil je weten of de eikenprocessierups bij jou preventief bestreden kan worden? Neem dan contact met ons op.