minuten leestijd
De winter staat niet alleen voor gezellige dagen, warme mutsen en lage temperaturen, maar ook voor het onderhoud van je wilgen. Wilgen knotten is een belangrijk onderdeel van boomverzorging dat tussen november en maart uitgevoerd dient te worden. Maar waarom is deze periode ideaal en hoe pak je het aan? In deze blog geven we je antwoord op de vraag: Wilgen knotten, hoe en wanneer doe je dat?
Voorkom te zware takken of het inscheuren van de wilg
Een prachtige boom die je tuin net wat meer karakter geeft. We hebben het natuurlijk over de knotwilg. Wilgen groeien echter snel en produceren lange, flexibele takken. Als deze niet regelmatig worden geknot, kunnen ze door hun gewicht gaan inscheuren of zelfs afbreken. Dit kan de gezondheid van de boom aantasten en een gevaar vormen voor de omgeving. Bomen knotten helpt om de structuur van de boom sterk en veilig te houden.
Wanneer moet je wilgen knotten?
Je kunt het beste je wilgen knotten tussen november en maart. De reden hiervoor is dat de bloeiperiode van wilgen start in april en doorloopt tot begin oktober. In deze maanden kun je het snoeien beter uitstellen, om de natuurlijke groei- en bloeicyclus van de wilgen niet te verstoren. Zo voorkom je ook dat de bomen te veel sap verliezen, wat kan leiden tot verzwakking. Knotwilgen hebben om de twee tot drie jaar een onderhoudsbeurt nodig om hun vorm te behouden en gezond te blijven.
Bloeitijd en onderhoud in de eerste twee jaar
Vanaf april kunnen wilgen beginnen met bloeien. Al in het eerste jaar ontwikkelen zich takken langs de stam uit de slapende knoppen. Om een goede groeivorm te bevorderen, is het belangrijk om de takken onder de top tegen het einde van het jaar af te knippen. Dit kan eventueel al in de zomer. Laat ongeveer 30 cm van de takken aan de top van de stam staan voor optimale groei en vorm.
In het tweede seizoen herhaal je dit proces. Dit helpt om de energie van de boom naar de top te leiden en een sterke, rechte stam te bevorderen.
Knotten vanaf het derde jaar
Zodra de wilg zijn derde jaar ingaat, begin je met het vormen van de kenmerkende knot. In deze fase hoeven de takken niet meer vlak bij de stam afgezaagd te worden. Laat ongeveer 5 tot 10 centimeter van de takken aan de stam om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Omdat de stam nu steviger is en de wortels beter ontwikkeld zijn, is het niet noodzakelijk om de wilg jaarlijks te knotten. Echter, het is aan te raden om het knotten niet langer uit te stellen dan zes jaar om de gezondheid en de structuur van de boom te behouden.
Wilgen knotten: Hoe doe je dat?
Wilgen knotten is een belangrijke verzorgingstechniek die helpt bij het behouden van de gezondheid en structuur van de boom. Hieronder vind je een stapsgewijze aanpak om deze taak effectief uit te voeren.
Voorbereiding
Voordat je begint met het knotten van wilgen, is het van belang om alle benodigde gereedschappen klaar te hebben liggen. Zorg voor een scherpe snoeizaag voor dikke takken en een takkenschaar voor de dunnere takken. Het is ook handig om een ladder bij de hand te hebben indien de wilg al wat groter is. Controleer alle gereedschappen op scherpte en functionaliteit om het knotten zo efficiënt en veilig mogelijk te maken.
Veiligheid
Persoonlijke veiligheid is essentieel bij het knotten van bomen. Draag stevige werkhandschoenen om je handen te beschermen tegen snijwonden en schrammen. Een helm en een veiligheidsbril beschermen je hoofd en ogen tegen vallende takken en ander rondvliegend puin. Zorg ook voor stevige schoenen met grip om stabiel te kunnen staan tijdens het werk.
Techniek
Begin met het inspecteren van de boom en bekijk welke takken geknot moeten worden. Het is belangrijk om alle kleinere takken rond de basis van elke grote tak die je wilt behouden eerst te verwijderen. Dit vermindert het gewicht en maakt het makkelijker om de grotere takken veilig te zagen.
Start het zagen van de grotere takken vanaf de top en werk naar beneden. Zorg ervoor dat je snijdt op ongeveer 5 tot 10 cm van de stam om de gezondheid van de boom niet te schaden. Dit laat ook ruimte voor de boom om op een gezonde manier nieuwe scheuten te vormen. Gebruik indien nodig een takkenzaag voor de dikkere takken.
Afwerking
Na het verwijderen van de takken, controleer de knotten op losse splinters of scherpe punten. Rond deze zo mogelijk af met een zaag of snoeischaar om toekomstige groei te bevorderen en de boom esthetisch aantrekkelijk te houden. Verwijder alle afgeknipte takken en bladeren rond de boom om een nette omgeving te behouden en om te voorkomen dat ziekten zich verspreiden.
Nazorg
Na het knotten is het goed om de conditie van de boom te blijven monitoren. Zorg voor voldoende water en eventueel voeding om de boom te helpen herstellen. Inspecteer regelmatig op tekenen van ziektes of plagen, vooral in de nieuwe scheuten. Als je merkt dat de boom niet goed reageert na het knotten, overweeg dan om advies te vragen aan een professionele boomverzorger.
Wanneer bomen knotten uitbesteden de beste keuze is
Soms is het knotten van bomen een te grote of te gevaarlijke klus om zelf uit te voeren. Als je grote bomen hebt of als je niet de juiste gereedschappen of fysieke conditie hebt, is het een goed idee om een professional in te schakelen. Groentechniek Klomp heeft de ervaring, het gereedschap en de kennis om dit veilig en efficiënt te doen. Naast bomen knotten kun je ons inschakelen voor bijvoorbeeld bomen snoeien en boomonderhoud.
Door wilgen tijdig en correct te knotten, houd je je tuin veilig en je bomen gezond. Wil je meer weten over hoe je dit zelf kunt doen, of wil je deze taak uitbesteden aan professionals op het gebied van boomverzorging? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan.