minuten leestijd
Het verdringt andere planten en de wortels groeien dwars door beton heen. Het verspreidt zich razendsnel en is erg lastig te verdelgen. We hebben het natuurlijk over de Japanse Duizendknoop. Deze woekerplant kan veel schade aanrichten en dus is het belangrijk om deze tijdig te herkennen en te bestrijden. Maar hoe kun je de Japanse Duizendknoop herkennen? Dat vertellen we je in deze blog.
Inhoudsopgave
- De enorme groeikracht van de Japanse Duizendknoop
- Het herkennen van de Japanse Duizendknoop
- Japanse Duizendknoop herkennen per seizoen
- Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop?
- Japanse duizendknoop: wat kun je zelf doen?
- Verspreiding voorkomen: do’s en dont’s
- Duizendknoop herkennen in een notendop
- Japanse Duizendknoop professioneel bestrijden
De enorme groeikracht van de Japanse Duizendknoop
Het is misschien een leuk plantje om te zien, maar een ware nachtmerrie voor de economie en biodiversiteit. De Japanse Duizendknoop is één van de meest invasieve exoten die we in Nederland tegenkomen. De plant duikt op steeds meer plekken op en is moeilijk te bestrijden. Deze plant hoort niet in ons land thuis en is van alle invasieve exoten het moeilijkst te bestrijden. Hij groeit snel en verdringt daardoor andere planten en struiken. Hij heeft lange, dikke, diepliggende wortels. Die groeien ook in holle ruimtes en kunnen flinke beschadigingen aanbrengen.
Het herkennen van de Japanse Duizendknoop
De Japanse Duizendknoop groeit vanaf april. Het start met een bos stengels uit de grond, maar krijgt al snel groene bladeren van vijf tot twaalf centimeter. De plant groeit graag in een korte tijd dicht bij elkaar. Door de enorme groeikracht is de staat van de grond voor deze plant bijna niet van belang. Hij groeit net zo goed op een natte en voedselrijke grond als op een droge voedselarme grond.
Japanse Duizendknoop herkennen per seizoen
De Japanse duizendknoop ziet er in elk seizoen anders uit. Het start in het vroege voorjaar met rode scheuten. In de zomer is het een hoge groene plant. In de herfst bloeit ie met witte bloempluimen. En in de winter sterft de plant bovengronds af. Dikkere stengels blijven als bruine bamboe achter. De wortels en stengels worden ieder jaar dikker.
Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop?
De verspreiding van de Japanse Duizendknoop vindt lokaal vooral plaats via de wortelstokken. Daarnaast zorgen mensen voor de verspreiding op grotere afstanden. Bijvoorbeeld door het transport van grond waarin wortelstokken en stengels zitten. Wanneer deze elders op de grond terechtkomen, groeien ze hier weer uit tot nieuwe planten. De Japanse Duizendknoop bestrijden betekent een lange adem hebben. Alleen maaien helpt niet, en vergroot juist de kans op verspreiding. Dit zijn enkele methoden die effectief zijn tegen het bestrijden van de woekerplant:
- Afgraven en afvoeren: Verwijder besmette grond en wortels zorgvuldig en voer deze volgens richtlijnen af.
- Chemische bestrijding: Pas herbiciden deskundig toe, met respect voor de omgeving en conform lokale regelgeving.
- Bodembedekkers: Beperk licht en ruimte voor de plant met bodembedekkers of ondoordringbare materialen.
- Hittebehandeling: Gebruik stoom of heet water om de plant en zijn wortelsysteem te doden.
- Innovatieve technieken: Overweeg experimentele bestrijdingsmethoden, zoals elektrocutie of biologische agenten.
Welke bestrijdings- of beheersmethode het meest effectief is, is dus sterk afhankelijk van de situatie. Een ervaren partij als Groentechniek Klomp kan je hierin het beste adviseren.
Japanse duizendknoop: wat kun je zelf doen?
Heb je de plant op eigen terrein staan?
- Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen te maaien of af te knippen.
- Doe de stengels en plantenresten in de grijze bak (restafval). Grotere hoeveelheden kunt u inleveren bij de milieustraat.
- Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen. Neem daarbij zoveel mogelijk wortels mee.
- Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken aan het einde van het groeiseizoen (september).
Verspreiding voorkomen: do’s en dont’s
Do’s
- Kies voor het handmatig afsnijden van de plant in plaats van deze met machines te bewerken.
- Verzamel alle plantenresten en zorg voor verwijdering in verzegelbare containers of grote zakken.
- Verwerk overblijfselen van de plant inclusief wortels door deze als afval te behandelen, door middel van thermische processen, of door ze naar een geaccrediteerde verwerkingsfaciliteit te brengen.
- Controleer het gebied op aanwezigheid van de plant voorafgaand aan het starten van enig grondwerk.
- Reinig alle gebruikte uitrusting en voertuigen op de locatie, zoals schoppen, voertuigbanden, en laarzen, met borstels of doeken voordat je het gebied verlaat.
- Voorkom het meenemen van plantendelen door bouw- en landbouwvoertuigen door deze op een stevig geotextiel te plaatsen wanneer ze niet gebruikt worden in geïnfecteerde zones.
- Inspecteer de oorsprong van alle aangevoerde schone grond op besmettingen voordat deze naar de locatie wordt gebracht.
- Zorg ervoor dat vervuilde grond onmiddellijk wordt ingeladen en afgedekt, of afgedekt blijft totdat het wordt weggebracht.
Dont’s
- Gebruik geen maaimachines voor het reguliere onderhoud van gebieden waar de plant voorkomt.
- Bied geen plantenmateriaal of wortels aan als composteerbaar groenafval.
- Verwijder geen plantenresten of wortels zonder de juiste preventieve maatregelen te treffen.
- Voorkom dat delen van de plant of wortels in waterlopen terechtkomen, dit kan leiden tot nieuwe uitbraken stroomafwaarts langs de waterkant.
Duizendknoop herkennen in een notendop
- 1 tot 3 meter hoog
- Holle, rechtopstaande stengels met roodbruine vlekken
- Eironde, ietwat leerachtige bladeren, zonder haren aan de onderkant
- Lengte bladeren: 10 tot 15 cm lang
- Kleine crème-witte, soms wit-roze bloemen van juli tot september
Japanse Duizendknoop professioneel bestrijden
Groentechniek Klomp werkt met de Rootwave Pro. De Rootwave Pro van Rootwave is een elektrische onkruidbestrijder speciaal gemaakt voor gerichte bestrijding van onder andere de invasieve Japanse Duizendknoop en Reuzenberenklauw. Zo bestrijden wij de duizendknoop. Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op.
Japanse duizendknoop bestrijden?