minuten leestijd
Het snoeien van bomen is een specialistische klus. Het is ten eerste belangrijk om te weten wanneer je moet snoeien en daarnaast dient het snoeien uiteraard op de juiste wijze te gebeuren. Er bestaat veel onduidelijk over wanneer bomen gesnoeid dienen te worden. Hiervoor is echter geen eenduidig antwoord te bedenken. Wanneer de beste snoeiperiode voor de boom is, hangt af van het type boom, maar ook met welk doel je de boom wilt snoeien is van belang. In dit artikel zullen we hier meer duidelijkheid over verschaffen.
De beste tijd voor het snoeien van bomen
Wanneer je de boom het beste kunt snoeien, is ten eerste afhankelijk van de boomsoort. Er zijn dan ook verschillende type bomen:
- Knotbomen (bijvoorbeeld de wilg en de els)
- Leibomen (bijvoorbeeld de plataan, de linde en de kastanje)
- Fruitbomen (bijvoorbeeld de appelboom, de perenboom en de pruimenboom)
- ABC bomen (bijvoorbeeld de esdoorn, de berk en de haagbeuk)
Wil je weten waarom je bomen dient te snoeien? Lees dan het bijbehorende artikel.
Wanneer knotbomen snoeien
Elk type boom kent zijn eigen snoeiperiode. Zo kun je een knotboom het beste snoeien tussen november en februari. Doordat er dan weinig tot geen bladeren meer aan de bomen zijn, heb je het beste zicht op wat je aan het doen bent. Daarnaast is er minder snoeiafval dan wanneer je snoeit in de zomerperiode. Knotbomen worden helemaal teruggesnoeid tot de knot, ook wel knotten genoemd. Door de bomen te knotten, blijft de boom sterk. Wanneer je het snoeien nalaat, kunnen de takken van de knotbomen te zwaar worden, wat kan leiden tot het afbreken van de takken of in extreme gevallen zelfs tot het breken van de boom.
Lees meer over knotbomen in ons artikel "Wat zijn knotbomen".
Het snoeien van leibomen
Leibomen dienen minimaal eens in het jaar gesnoeid te worden. Door jaarlijks de jonge, verticaal groeiende scheuten uit de hooftakken af te snoeien, krijg je het beste resultaat. Dit type boom kun je het beste snoeien van november tot en met maart, als de bladeren zijn gevallen en voordat de nieuwe takken uitlopen in het voorjaar. Doordat er geen bladeren aanwezig zijn, kun je de boomstructuur prima zien en alles eenvoudig terugsnoeien tot op de uitgeleide armen, evenals de twijgen van de stam. Bij snelgroeiende leibomen is het verstandig in de zomerperiode (half juni) een tweede snoeibeurt in te plannen om de vorm van de boom te behouden. Nieuwe scheuten zullen dan nog gaan uitlopen op de open plekken.
Lees meer over leibomen in ons artikel "Wat zijn leibomen".
Wanneer kun je fruitbomen snoeien
Wanneer je optimaal wilt profiteren van je fruitboom, is snoeien noodzakelijk. Het beste is te wachten met het snoeien van fruitbomen tot februari, vanwege de kans op Sclerotina-aantasting (een schimmelsoort). Met het snoeien van steenfruitbomen (zoals abrikozen, kersen en pruimen) kun je beter wachten tot mei in verband met loodglansaantasting (een schimmelsoort). Door de fruitbomen te snoeien, houd je de boom jong en vitaal en zorg je voor nieuw vruchthout wat de komende jaren voor nieuwe vruchten gaat zorgen. Daarnaast wordt de boom op deze manier luchtig gehouden en worden de takken goed belicht, waardoor de vruchten beter groeien.
ABC-bomen snoeien
ABC-bomen danken hun naam aan de Latijnse benaming van de bomen. De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is. Door het snoeien zal er dan ook veel sap vrijkomen uit de snoeiwonden. De kans op infecties of boomziektes is dan een stuk groter. De beste periode voor het snoeien van ABC-bomen is dan ook wanneer ze in bloei zijn, de maanden juni tot en met oktober.
Lees meer over ABC-bomen in ons artikel "Wat zijn ABC-bomen".
Met welk doel ga je de boom snoeien
Wanneer je bomen mag snoeien is niet alleen afhankelijk van het type boom, maar hangt ook samen met het doel waarmee je de boom gaat snoeien. Van nature hoeven bomen in principe niet gesnoeid te worden. Toch raden we dit in de meeste gevallen wel aan. Zeker bij bomen waar de vorm belangrijk is, zoals bijvoorbeeld de leibomen, is snoeien noodzakelijk. Door deze bomen te snoeien, begeleid je de bomen naar de juiste vorm. Ook bij knotbomen raden we snoeien ten zeerste aan. Takken worden anders te zwaar en kunnen afbreken en zo een gevaar voor hun omgeving gaan vormen. Ook zijn bomen met afgebroken takken meer vatbaar voor boomziektes of infecties. Voor fruitbomen geldt dat het snoeien verstandig is, want de vruchtopbrengst wordt daarmee vergoot. Uiteraard wil jij maximaal profiteren van de fruitboom in je tuin. Door deze op het juiste moment te snoeien, wordt de boom luchtiger en komt er meer licht en warmte bij de vruchten.
Onderhoudssnoei en achterstallig onderhoud
Wanneer je de boom aan zijn lot overlaat, kan er een moment komen dat snoeien echt een vereiste wordt. De boom heeft dode takken, er zijn takken half afgebroken en de boom vertoont kenmerken van boomziektes. In dat geval is een snoeibeurt noodzakelijk, wil je het verwijderen van de bomen voorkomen. Tijdens een onderhoudssnoeibeurt worden dode takken weggesnoeid en geknakte en zieke takken verwijderd. Betreft het een hoge boom, dan kun voor deze klus een hoogwerker inhuren om ook de hoogste takken te snoeien. De beste periode voor een onderhoudssnoei is wanneer de boom vol in blad staat.
Tips voor het snoeien van bomen
Het snoeien van bomen is een specialistische klus, maar zou je ook eventueel zelf uit kunnen voeren. Uiteraard is het van groot belang dat je hiervoor gebruik maakt van goed materiaal. Door met het juiste scherpe snoeigereedschap te snoeien, verkrijg je altijd het beste resultaat. Enkele voorbeelden van snoeigereedschap zijn een boomzaag of boomschaar, een scherpe snoeischaar en een takkenschaar. Bij het bomen snoeien is het belangrijk dat je vooraf bedenkt hoe je de boom wilt snoeien. Bekijk waar de boomkroon is en bepaal de natuurlijke vorm van de boom. Bij het snoeien van de boom is het immers belangrijk om de natuurlijke vorm in stand te houden. Snoei vervolgens de tak altijd bij de basis schuin af. Dankzij het scherpe gereedschap waarvan je gebruik maakt, ontstaat er een gladde wond die snel kan herstellen. Let er bij het snoeien wel op dat je niet te dicht bij de stam zit waardoor het snijvlak onnodig groot wordt. De kans op schimmels of infecties wordt hiermee vergroot. Waar je ook op dient te letten, is dat je de hoofdtakken laat zitten. De schurende of kruisende takken snoei je weg. Hieronder de tips nog eens op een rijtje:
- Maak gebruik van goed en scherp gereedschap
- Bekijk vooraf de vorm van de boom en probeer deze in stand te houden
- Snij de tak bij de basis schuin af
- Laat de hoofdtakken zitten en snoei kruisende takken weg
Meer tips over het snoeien van bomen lees je in het artikel “Hoe moet je bomen snoeien?”.
Bomen laten snoeien
Bomen snoeien is specialistisch werk, maar prima zelf uit te voeren. Toch zijn er gevallen waarin je het liever aan een professionele boomverzorger overlaat. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van hoge bomen of het snoeien van bomen na stormschade. In deze gevallen kun je ten alle tijden contact opnemen voor boomverzorging met de boomverzorgers van Groentechniek Klomp. Wij beschikken over specialistisch snoeigereedschap en kunnen al klimmend de boom voor je snoeien. Ook hebben we de beschikking over een hoogwerker, zodat ook de hoogste bomen geen probleem voor ons zijn. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte, neem je contact met ons op. Wij helpen je graag verder.