Wat zijn knotbomen?

minuten leestijd

Knotbomen zijn één van de meest karakteristieke bomen die het Nederlandse landschap rijk is. In ons land vind je duizenden knotbomen van allerlei leeftijden. Ze zijn voor een gedeelte een natuurlijk verschijnsel en voor een gedeelte mensenwerk. De meeste knotbomen zijn te vinden in het landschap rond de grote rivieren, maar ook het noorden van Nederland kent gebieden met knotbomen. Knotbomen zijn niet alleen geschikt als beplanting langs sloten en kanalen in weilanden, ze staan ook heel mooi in de tuin. Heb jij één of meerder knotbomen op jouw perceel wil je meer weten over deze bomen en de juiste verzorging? Lees dan snel verder.

Knotbomen

Over knotbomen

Knotbomen zijn een vertrouwd beeld in het Nederlandse landschap. Ze zijn vaak langs het water en aan de rand van weilanden te vinden en geven het landschap een authentieke uitstraling. Langs het water vormen ze een versteviging van de oevers en aan de rand van het weiland vormen ze voor het vee beschutting tegen regen en wind. Knotbomen groeien niet van nature in de karakteristieke vorm waarin wij ze kennen. De vorm van knotbomen is ontstaan door menselijk ingrijpen en de reactie van de natuur op dat ingrijpen. Door de takken van knotbomen regelmatig weg te snoeien bij de oorsprong vormt de boom na een aantal jaren een sterke knot. Deze knot vormt steeds weer opnieuw een gezonde, sterke oorsprong voor nieuwe takken. Knotten is een eeuwenoude manier van snoeien. Door een uitgelopen knotboom eens in de 2 á 3 jaar te knotten leverde een boom tenen voor het vlechten van manden, matten en beschoeiingen en takken voor het maken van klompen en paalhout. De resten werden vervolgens gebruikt als brandhout. Deze wijze van houtproductie is al een aantal jaren niet meer rendabel. Hierdoor dreigden de karakteristieke bomen uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. Vandaag de dag wordt het knotten van de nog bestaande knotbomen daarom uitgevoerd door lokale overheden en organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud. Samen zorgen ze ervoor dat dit prachtige stukje cultuurerfgoed bewaard blijft.

Welke bomen zijn geschikt als knotbomen

Niet alle bomen zijn geschikt om te gebruiken als knotboom. De meest bekende knotboom is de wilg, maar de volgende boomsoorten zijn ook geschikt als knotboom:

  • De zwarte els
  • De linde
  • De populier
  • De haagbeuk
  • De gewone es
  • De inlandse eik
  • De iep
  • De veldesdoorn
  • De tamme kastanje

Bomen knotten

Het knotten van bomen kan het beste worden uitgevoerd tussen november en maart. In deze periode zijn alle bladeren van de boom en is de boom in rust. Het knotten mag niet worden uitgevoerd als het vriest, omdat lage temperaturen ervoor kunnen zorgen dat het snoeien de boom beschadigd. Om het inscheuren van de schors te voorkomen, is het aan te raden om elke tak in delen te snoeien. Zorg dat na het snoeien van de tak de lengte van de stomp ongeveer gelijk is aan de diameter van de tak en dat de snoeiwond niet volledig horizontaal maar enigszins schuin is, zodat het regenwater goed kan afvloeien.

Wil je een esdoorn knotten? Dan is het belangrijk dat dit vóór januari wordt uitgevoerd, omdat de boom anders gaat bloeden. Meer weten over bloedende bomen? In ons artikel ‘Wat zijn ABC-bomen’ vind je meer informatie over boomsoorten die gevoelig zijn voor bloeden.

Meer weten over het snoeien van bomen? In ons artikel “Hoe moet je bomen snoeien?” vind je meer informatie over allerlei verschillende snoeiwijzen en in ons artikel “Wanneer mag je bomen snoeien?” lees je alles over de beste tijd om een boom te snoeien. Vraag je je af waarom jouw boom gesnoeid moet worden? Verschillende redenen om bomen te snoeien vind je in ons artikel “Waarom moet je bomen snoeien?”.

Geschikte bomen om te knotten

Boomverzorging van knotbomen uitbesteden aan een boomverzorgingsbedrijf

Wil jij zeker weten dat jouw knotbomen op het juiste moment en op de juiste manier geknot worden? Dan is het aan te raden om het knotten over te laten aan een ervaren boomspecialist. Groentechniek Klomp voert het knotten van bomen graag voor je uit. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij zijn je graag van dienst bij de boomverzorging.

Knotbomen laten verzorgen?

Vrijblijvend offerte aanvragen