De eikenprocessierups is een veel voorkomend probleem in ons land. Zo ook in Slagharen, waar de nesten van deze vervelende jeukrups in de maanden mei en juni weer in verschillende bomen te vinden zijn. De rups zorgt voor onder andere jeuk, rode ontstoken ogen en problemen met de luchtwegen. Bomen worden voorzien van rood-wit waarschuwingslint om voorbijgangers te waarschuwen. Toch is het in veel gevallen gewenst de nesten met deze rupsen te verwijderen. Voor eikenprocessierups bestrijding in Slagharen kun je terecht bij de gespecialiseerde boomverzorgers van Groentechniek Klomp. Zij helpen je graag deze rups te bestrijden en kunnen ook in een vroeg stadium jou al van dienst zijn. Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte contact op en vraag naar de mogelijkheden.
Eikenprocessierups bestrijden in Slagharen?
De kenmerken van de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze legt in de maand augustus haar eitjes in eiken rondom de ‘moederboom’ en daar overwinteren deze eitjes. Rond april-mei kruipen de jonge rupsen uit hun ei. Ze zijn dan oranje van kleur en onschadelijk voor de gezondheid van mens en dier. In processie gaan de jonge rupsen op zoek naar eten hoog in de boom, waar de jonge blaadjes van de eik al uitkomen. Wanneer ze hun buikje rond hebben gegeten gaan ze gezamenlijk terug naar hun schuilplaats. Vaak vind je deze in de oksels van de boom of onder takken. Na twee vervellingen, in het derde ontwikkelingsstadium van de processierups, ontwikkelen ze brandhaartjes. Deze vormen een actief verdedigingsmechanisme en worden ‘afgeschoten’ wanneer de eikenprocessierupsen zich bedreigd voelen. De brandhaartjes bevatten gif wat reageert op onze huid en waardoor we jeuk en huiduitslag krijgen. Door de weerhaakjes aan deze brandharen hechten ze zich extra goed aan je huid, kleding of in je luchtwegen en dat maakt het ze lastig te verwijderen. De rups zal nog enkele keren vaker vervellen en maken met hun vervelhuidjes, brandhaartjes en uitwerpselen een dicht spinsel waarin ze zich schuil houden overdag. Deze spinsels zorgen ook voor overlast in Slagharen. De wind kan brandhaartjes verspreiden en zo komen deze alsnog met mens en dier in aanraking, wat voor vervelende klachten zorgt.
Overlast in Slagharen dankzij de processierups
Nadat de processierups brandhaartjes heeft ontwikkeld, beginnen ze een ware bedreiging te vormen voor mens en dier. Het gif uit deze brandhaartjes zorgt dan ook voor veel problemen en overlast in Slagharen.
- Klachten aan je huid, zoals jeuk en rode huiduitslag
- Klachten aan je ogen, zoals rode ontstoken ogen en gezwollen en geïrriteerde ogen
- Klachten aan de luchtwegen, zoals kriebel in de keel, hoesten, loopneus en kortademigheid
- Algemene klachten, zoals koorts, misselijkheid en duizeligheid
In sommige gevallen kunnen er zelfs allergische reacties optreden. Deze gaan gepaard met hevige jeukklachten en huiduitslag. Ook een levensbedreigende anafylactische shock is in dat geval mogelijk. Lees meer over de klachten na contact met de eikenprocessierups in ons kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.
Ook voor dieren een probleem
Niet alleen mensen ondervinden last en hinder van de eikenprocessierups in Slagharen. Ook honden en katten kunnen klachten krijgen nadat ze in aanraking zijn gekomen met de brandhaartjes van deze vervelende rups. Zelfs onze paarden zijn niet veilig. Zeker wanneer deze in een wei staan met eiken in de buurt, is het oppassen voor de processierups in Slagharen. De eikenprocessierups en honden zijn ook geen goede combinatie. Wanneer honden in de buurt van besmette eiken loslopen, kunnen ze wel eens wat brandhaartjes op de grond tegen komen. Door deze in te ademen, kunnen deze bij de snuit, tong of lippen terecht komen. Jeuk en irritatie is het gevolg. Ook merk je aan het zwaardere ademhalen, het vele kwijlen en het opzwellen van de tong, lippen en wangen, dat de hond in contact is geweest met de eikenprocessierups. Hetzelfde geldt voor katten en de eikenprocessierups. In beide gevallen geldt dat de klachten vaak vanzelf na een tijdje overgaan. Houden de klachten aan of worden ze erger? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.
De eikenprocessierups in Slagharen
Net als in andere delen van Nederland, zien we ook in Slagharen de eikenprocessierups steeds meer tevoorschijn komen. Ze worden gesignaleerd langs wegen, fietspaden en wandelpaden. Maar ook bij kinderopvangcentra, scholengemeenschappen en bedrijvenpanden vinden we steeds vaker een nest met eikenprocessierupsen in de boom. Als bedrijf ben jij zelf verantwoordelijk voor de bomen op het terrein. Wil je de eikenprocessierups laten bestrijden in Slagharen? Dan kun je contact opnemen met Groentechniek Klomp. Niet alleen gemeenten kunnen bij ons terecht voor de bestrijding van deze processierups. Wij staan ook klaar voor particulieren, bedrijven, scholen, kinderopvangcentra en andere ondernemers. We verwijderen de processierups uit de boom en zorgen ervoor dat jij, je klanten, je gasten of de kinderen weer ongestoord naar buiten kunnen zonder bang te hoeven zijn van de gevolgen van deze rups.
Preventieve bestrijding van de eikenprocessierups
De jonge rups, die net uit het ei gekropen is, vormt nog geen bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Pas wanneer ze brandharen gaan ontwikkelen, kunnen ze zorgen voor jeuk, loopneuzen en huiduitslag. Uiteraard kun je wachten met het bestrijden van de eikenprocessierups in Slagharen tot het moment dat ze een gevaar vormen. De nesten zijn dan duidelijk zichtbaar en de rupsen kunnen heel gericht verwijderd worden. In sommige gevallen kan het echter beter zijn om de risico’s en klachten voor te zijn en de eikenprocessierups preventief te bestrijden. Omdat de vlinder van de rups haar eitjes vaak in en rondom de ‘moedereik’ legt, is de kans groot dat het jaar erop hier weer nesten zullen voorkomen. Zeker bij scholen, kinderopvangcentra en andere plaatsen waar veel mensen komen, kan het verstandig zijn de rups preventief aan te pakken. Het preventief bestrijden van de processierups in Slagharen kan op twee manieren aangepakt worden. Er kan gekozen worden voor een bacteriepreparaat of er worden nematoden gebruikt om de rupsen aan te pakken. De nematoden, ook wel aaltjes genoemd, worden al na ongeveer 10 dagen uitgezet in de bomen. Hier gaan zij direct op zoek naar de rupsen en dringen ze bij hen naar binnen. Ze vreten de rups van binnen op en na enkele uren tot dagen zal deze sterven. Er kan ook gekozen worden voor een bacteriepreparaat. De boom wordt dan vijf tot zes weken na ei-uitkomst beneveld met dit middel. De rupsen eten van de benevelde bladeren en krijgen zo de bacteriën binnen. Zodra de bacterie zich in de darmen van de rups bevindt, gaat deze aan het werk en zal de rups binnen enkele dagen sterven.
Verwijderen van nesten eikenprocessierups in Slagharen
Wellicht heb je het vorig jaar al vaak gezien in Slagharen; mannen in beschermende kleding met een soort grote stofzuiger in de weer bij de eiken. Deze vorm van eikenprocessierups bestrijding is erg intensief. De stofzuiger zuigt het hele nestspinsel van eikenprocessierupsen weg. Deze hangen als een soort zak aan de takken van de bomen. Dit spinsel zit vol met brandharen, vervelhuidjes van de rupsen en uitwerpselen. Overdag houden de rupsen zich hierin schuil. Doordat het wegzuigen van de eikenprocessierupsen in Slagharen zo’n arbeidsintensief werkje is, is het belangrijk tijdig contact op te nemen met ons. Wij helpen je graag en op die manier kunnen we je snel van dienst zijn.
Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Slagharen
Eikenprocessierups in Slagharen gezien? Volg dan deze tips en voorkom klachten van dit harige beestje.
- Vermijd contact met de rups
Ga niet fietsen of wandelen in de buurt van besmette bomen, maar kies een andere route als dat mogelijk is. - Draag kleding die je armen en benen bedekt
Bescherm je huid door deze te bedekken. De brandharen van de rups kunnen zich dan niet aan je huid hechten. - Draag een zonnebril
Met een zonnebril bescherm je je ogen tegen rond waaiende brandharen. - Was je kleding
Ben je in de buurt van eikenprocessierupsen geweest? Was je kleding dan goed, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich namelijk ook aan je kleding hechten. - Sluit ramen en deuren op een winderige dag
Staat je huis in de buurt van bomen met nesten van deze rups? Dan is de kans op verspreiding van de brandhaartjes via wind erg groot. - Schakel professionele hulp in
De eikenprocessierups in Slagharen ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.
Eikenprocessierups in Slagharen laten bestrijden
Wil jij die vervelende rupsen ook aanpakken? Wil jij de eikenprocessierupsen laten bestrijden in Slagharen? Dan helpen wij je graag. Niet alleen gemeentes kunnen bij ons terecht, ook voor particulieren, bedrijven, instellingen en andere ondernemingen staan wij klaar. Wellicht kunnen we de processierups al in een vroeg stadium aanpakken en de rupsen preventief bestrijden. Maar ook wanneer je al nesten gesignaleerd hebt van deze vervelende jeukrups, staan wij voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of laat een offerte maken.