Last van jeuk, huiduitslag, loopneuzen of ontstoken ogen? Dan is de kans groot dat je in contact met geweest met de eikenprocessierups. Ook in Overijssel is deze rups zeer actief. Je vindt hem in eiken, vaak langs doorgaande wegen. Ook op openbare plekken, zoals speelplaatsen van scholen en bij bedrijfstuinen is de rups te vinden. In een grote groep houden ze zich schuil in een beschermend nestje. Dit spinsel is gemaakt van onder andere uitwerpselen, vervelhuidjes en brandharen. De brandharen van de processierups zorgen voor overlast. Zodra deze in contact komen met huid, ogen of luchtwegen scheiden ze een gif af wat voor jeuk en irritatie zorgt. Wil jij de eikenprocessierups bestrijden in Overijssel? Neem dan contact op met Groentechniek Klomp. Dankzij de ervaring, kennis en de beschikking over de juiste materialen, is de rups snel bij jou in de buurt verdwenen.
Eikenprocessierups in Overijssel bestrijden?
Meer over de eikenprocessierups
De processierups dankt zijn naam aan de manier waarop de rupsen op zoek naar voedsel gaan. In een lange rij, in processie, klimmen zij ’s nachts vanuit hun schuilplaats naar de jonge bladeren van de eik. Wanneer ze klaar zijn met eten, trekken ze zich weer terug in hun nest. De rupsen zijn in hun eerste ontwikkelingsstadia nog geen gevaar voor onze gezondheid. Ze hebben dan nog geen brandhaartjes. Deze ontwikkelen zich pas na twee vervellingen. Hierna vervellen ze nog enkele keren en met deze vervelhuidjes, inclusief brandharen, bouwen zij een mooi spinsel waarin ze zich overdag schuilhouden. De brandhaartjes bevatten weerhaakjes en worden afgeschoten bij bedreiging. Na contact komt er een gif vrij uit deze haartjes, wat voor de overlast zorgt. Ook wind kan deze minuscule brandhaartjes meevoeren en het effect bij contact is dan hetzelfde. Jeuk, irritatie en klachten aan luchtwegen zijn het gevolg van dit gif.
Overlast in Overijssel van de eikenprocessierups
De eikenprocessierups in Overijssel zorgt voor veel overlast. Niet alleen mensen, ook dieren krijgen klachten na inademing of aanraking van de brandhaartjes van deze vervelende jeukrups. In de maanden april-mei kruipen de jonge rupsen uit hun eitje. Na een aantal keer vervellen ontwikkelen ze brandhaartjes die voor de overlast zorgen. Er kunnen verschillende klachten ontstaan door het gif uit deze brandhaartjes.
- Klachten na contact met de huid, zoals jeuk, huiduitslag, rode huid, rode bultjes
- Klachten na contact met de ogen, zoals rode ogen, gezwollen ogen, ontsteking aan de ogen, irritatie bij de ogen
- Klachten na contact met de luchtwegen, zoals hoesten, kriebel in de keel, loopneus, kortademigheid
- Algemene klachten na contact met de brandhaartjes, zoals koorts, misselijkheid, duizeligheid, allergische reacties
Lees meer over de overlast die de eikenprocessierupsen in Overijssel veroorzaken in ons kennisbankartikel “Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen”.
Overlast bij dieren
Ook honden kunnen in aanraking komen met de eikenprocessierups in Overijssel. Door het snuffelen van de grond rondom eiken, kunnen zij in aanraking komen met het gif. Hierdoor gaan ze met hun poot over hun snuit wrijven, ernstig kwijlen of zwaarder ademen. Het is dan ook niet verstandig met je hond langs de eiken te lopen. De eikenprocessierups en honden zijn dan ook geen goede combinatie. Ook katten en de processierups gaan eigenlijk niet samen. Ook katten lopen gevaar. Zij vertonen vrijwel dezelfde klachten na contact met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Is jouw kat in contact geweest met deze rups? Dan gaan de klachten vaak vanzelf wel weer over, maar bij aanhoudende klachten, is het wel verstandig om even langs de dierenarts te gaan.
De eikenprocessierups in Overijssel
De processierups is al een aantal jaren actief in Overijssel. De laatste jaren is de overlast van deze rups een steeds groter probleem. Eiken langs openbare wegen, fietspaden en wandelroutes zijn besmet met deze rups. Ook bedrijven en scholen kampen met het grote probleem. In de hele provincie wordt de rups steeds vaker gesignaleerd. Heb jij de eikenprocessierups in Overijssel gezien? Dan kun je contact opnemen met de gemeente, zodat zij de eikenprocessierups gaan bestrijden. Groentechniek Klomp staat klaar voor de bestrijding van de eikenprocessierups in Overijssel. Ook bedrijven, scholen, kinderopvangcentra en particulieren kunnen bij ons terecht.
Wij bestrijden de eikenprocessierups in heel Overijssel, zoals:
- Eikenprocessierups bestrijden in Zwolle
- Eikenprocessierups bestrijden in Enschede
- Eikenprocessierups bestrijden in Almelo
- Eikenprocessierups bestrijden in Hardenberg
- Eikenprocessierups bestrijden in Ommen
- Eikenprocessierups bestrijden in Dedemsvaart
- Eikenprocessierups bestrijden in Slagharen
- Eikenprocessierups bestrijden in Staphorst
- Eikenprocessierups bestrijden in Tubbergen
- Eikenprocessierups bestrijden in Steenwijk
- Eikenprocessierups bestrijden in Raalte
- Eikenprocessierups bestrijden in Wierden
De eikenprocessierups laten bestrijden in Overijssel
Nadat je de eikenprocessierups gesignaleerd hebt in Overijssel, kun je hiervan een melding maken bij de gemeente. Zij nemen vervolgens contact met ons op en wij gaan de rupsen verwijderen. Bedrijven en andere instellingen kunnen ook direct bij ons terecht voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Wij kunnen deze rups zelfs al in een vroeg stadium bestrijden door biologische bestrijding. Dit dient na enkelen dagen na het uitkomen van de eitjes la te gebeuren. Biologische of preventieve bestrijding van de eikenprocessierups kan op twee verschillende manieren; met nematoden of met een bacteriepreparaat.
Preventieve bestrijding met nematoden (aaltjes)
Ook het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in Overijssel is mogelijk. Dat kan onder andere met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Enkele dagen nadat de rupsen uit de eitjes gekropen zijn, worden de aaltjes uitgezet. Dit gebeurt ’s nachts, omdat aaltjes extreem UV-gevoelig zijn. Met een speciale vernevelmethode worden de eik verneveld en gaan de aaltjes op zoek naar de eikenprocessierupsen. Ze dringen hun lichaam binnen en eten de rups van binnenuit helemaal op. De rupsen zijn binnen enkele uren tot dagen dood.
Bestrijden met bacteriepreparaat
Een andere methode om de eikenprocessierups te bestrijden in Overijssel is het bespuiten van de jonge eikenbladeren met een bacteriepreparaat. Dit dient vijf tot zes weken na het uitkomen van de eitjes te gebeuren. De rupsen eten dan van de bespoten bladeren en zodra de bacterie zich dan in de darmen bevindt, gaat deze aan het werk. Hij produceert een soort giftige kristallen waardoor de rups stopt met eten en na enkele dagen zal sterven.
Verwijderen van de eikenprocessierups in Overijssel
In sommige gevallen is preventieve bestrijding van de processierupsen in Overijssel niet mogelijk. In het gebied waar de eik met de processierups zich bevindt, kunnen namelijk beschermde vlindersoorten voorkomen. In dat geval mag er geen preventief biologisch bestrijdingsmiddel gespoten worden. Dit middel is namelijk niet selectief en ook andere rupsen kunnen door de nematoden of bacteriën getroffen worden. De rupsen zullen zich verder ontwikkelen en in de maanden mei-juni zijn de eerste nestspinsels al zichtbaar. Deze nesten zullen zich steeds verder uitbreiden en een ware plaag vormen wanneer we de eikenprocessierupsen niet verwijderen. De eikenprocessierups bestrijden in Overijssel is dan ook echt noodzakelijk. Hiervoor kun je contact opnemen met Groentechniek Klomp. Gehuld in beschermende kleding zal de boomverzorger met een soort grote stofzuiger de vervelende rupsen uit de boom verwijderen. De nesten die hij verzameld in zijn grote tank worden elders in het land vernietigd.
Tips bij overlast van de eikenprocessierups in Overijssel
Heb jij de eikenprocessierups in Overijssel al gespot? Dan is het verstandig onderstaande tips goed in acht te nemen en zo klachten van deze rups te voorkomen.
- Vermijd contact met de rups
Fiets of wandel niet in de buurt van besmette bomen, maar kies een andere route als dat mogelijk is. - Draag kleding die armen en benen bedekken
Bescherm je huid door deze te bedekken met bijvoorbeeld lange mouwen en broekspijpen. De brandharen van de rups kunnen zich dan niet aan je huid hechten. - Draag een zonnebril
Bescherm je ogen tegen rond waaiende brandhaartjes en draag een zonnebril. - Was je kleding
Ben je in de buurt van eikenprocessierupsen geweest? Zorg er dan voor dat je je kleding goed wast, bij voorkeur op 60 graden. De giftige brandharen kunnen zich namelijk ook aan kleding hechten. - Sluit ramen en deuren op een winderige dag
Woon je vlakbij een eik met nestspinsels van de processierups? Dan kunnen de brandhaartjes uit dit spinsel zomaar jouw woning binnen komen waaien. - Schakel professionele hulp in
De eikenprocessierups in Overijssel ontdekt? Meld dit dan bij de gemeente of schakel een boomverzorgingsbedrijf in.
Processierups bestrijden in Overijssel
Groentechniek Klomp staat voor je klaar om de eikenprocessierups te bestrijden in Overijssel. Op deze manier ga je vervelende klachten tegen en kun je weer veilig over straat. Niet alleen gemeenten kunnen bij ons terecht voor de bestrijding, ook bedrijven, instellingen, ondernemingen, verenigingen of particulieren kunnen een vrijblijvende offerte aanvragen voor het verwijderen van eikenprocessierupsen. Op deze manier zal de eikenprocessierups langzaam uit het straatbeeld van Overijssel verdwijnen.